Pyöräily kohottaa kuntoa

Pyöräily on suosittu liikuntamuoto suomalaisten keskuudessa. Arvioiden mukaan Suomessa on yli miljoona lajin harrastajaa ja määrä kasvaa vuosittain tuhansilla. Useat tutkimukset ovat jo todistaneet pyöräilyn terveyshyödyt, jotka vaikuttavat koko kehoon ja yleiskuntoon.Pyöräily on tehokas ja hyödyllinen tapa liikkua paikasta toiseen, riippumatta siitä onko kyseessä työ- vai koulumatka. Etenkin kaupungeissa alle 7 kilometrin matkoilla pyörän on todistettu olevan nopein kulkuväline. Kaupunkipyöräilyn lisäksi maastossa ja luonnon keskellä liikkuminen pyörällä piristää ja rauhoittaa stressaavan arjen keskellä.

Kaikki lähtee pyörän valinnasta

Kuka tahansa voi aloittaa pyöräilyn. Se ei rasita niveliä, joten jopa nivelrikkoiset voivat pyöräillä. Ensimmäiseksi tärkeintä on oikeanlaisen pyörän valinta. Markkinoilla on pyöriä moneen lähtöön, joista täytyy valikoida omaa käyttötarkoitusta vastaava malli. Peruspyörä ilman vaihteita ja muita erikoisuuksia on erinomainen vaihtoehto lyhyisiin taajamamatkoihin. Pyörien ominaisuudet kuitenkin paranevat lisäominaisuuksien kanssa.Kaupunkipyörien lisäksi markkinoilta löytyy myös maastopyöriä, jotka ovat ominaisuuksiltaan täydellisiä maastossa kulkemiseen. Niiden kuvioidut renkaat ja yli 20 vaihdetta tekevät pyöräilystä ketterää ja miellyttävää vaikeassakin maastossa. Maastopyöriin voi saada myös lisävarusteita kuten lokasuojat, tarakan ja tietenkin lukon, joka on suositeltava ostos kaikkiin pyöriin. Muita pyörämalleja ovat sähköpyörät, hybridipyörät ja maantiepyörät. Näistä etenkin hybridipyörät ovat maasto- ja kaupunkimallien välimuoto.Pyörän lisäksi pyöräilijällä pitää olla kypärä päässään. Pyöräillessä eniten vammoja syntyy pään alueelle, joten sen suojaaminen on elintärkeää. Muun liikenteen tavoin myös pyöräillessä täytyy noudattaa ennakoivaa ajotapaa ja huomioida muut tiellä liikkuvat. Varsinkin risteyksissä pitää olla erittäin varovainen. Kaupungeissa pyöräilijän täytyy käyttää pyöräteitä, mutta maanteillä pyörän oikea paikka on oikeanpuoleisella reunalla.

Pyörä on monipuolinen kaveri

Pyörä ei ole pelkästään tehokas kulkuneuvo, vaan myös loistava urheilu- ja kuntoilumuoto. Alun perin pyörää käytettiin vain kulkemiseen paikasta toiseen, mutta nykyään se on paljon muutakin. Pyörän kanssa voi retkeillä, kuntoilla, temppuilla ja pitää hauskaa.Jokaista käyttötarkoitusta varten on oma pyöränsä ja jotkut kaupungit ovat rakentaneet jopa temppupyöräilyyn sopivia puistoja. Lisäksi pyöräillessä ympäristö ei rasitu. Samalla avautuu aivan uusia mahdollisuuksia ja reittejä, joita autolla ei voi nähdä.

Pyöräily laskee stressitasoja ja parantaa hapenottokykyä

Jo kymmenen minuutin pyöräily laskee kehon stressihormonien, kortisolin ja adrenaliinin, tasoa huomattavasti. Niiden laskiessa mielihyvähormonien, kuten dopamiinin ja serotoniinin, tasot taas nousevat. Kauniit maisemat piristävät mieltä, ja tietynlainen tasainen rytmi rauhoittaa kummasti. Rytmikäs liikkuminen parantaa tutkitusti aivojen limbisen järjestelmän toimintaa ja auttaa täten esimerkiksi etuotsalohkojen järkiajattelua. Näin ajatukset tuntuvat selvemmiltä, ja sitä oppii myös olemaan itselleen armollisempi arjen stressin keskellä. Jos arki tuntuu siis kovin kuormittavalta tai ajatukset epäselviltä, hyppää pyörän kyytiin ja polkaise lenkkipoluille.Lisäksi pyöräily parantaa myös hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Hapenottokyky paranee ja sydänlihas vahvistuu pumpaten kerrallaan enemmän happirikasta verta lihaksille. Pidempi harrastaminen laskee verenpainetta ja esimerkiksi veren kolesterolipitoisuutta. Riittää, että pyöräilee esimerkiksi töistä kotiin tai kotoa kauppaan 30 minuuttia päivässä. Pyöräily vahvistaa keskivartalon ja jalkojen lihaksia, parantaen näin esimerkiksi harrastajan ryhtiä. Se on myös oiva tapa karistaa muutama kesän aikana tullut lisäkilo lanteilta. Sen lisäksi, että keho muotoutuu timmimmäksi, myös mielenterveys ja kunto kohenevat kovaa vauhtia!