Defibrillaattori – sydämen ystävä

Defibrillaattori, tuo suomalaisen suuhun omituinen sana, on helppo apukeino sydämenpysähdykseen. Käyttö perustuu laitteen antamaan sähköimpulssiin, jonka avulla pysähtynyt sydän voidaan saada taas uudelleen toimintaan. Laitetta voi käyttää kuka tahansa laitteen antamien yksinkertaisten ohjeiden avulla.

Miten laite toimii?

Valmistelut

Defibrillaattoreita voi löytää esimerkiksi kauppojen auloista tai muista yleisistä tiloista. Laitteen tunnistaa vihreästä väristä ja sydämen muotoisesta kuvasta, sekä plusmerkistä. Laitteen käyttö aloitetaan avaamalla kansi ja mahdollisesti painamalla virtapainiketta. Vaikka laitetta käytettäisiin, tulisi kuitenkin aina muistaa ensimmäisenä soittaa hätänumeroon (112). Otetaan laitteessa olevat elektrodit esille ja liimataan ne autettavan paljaalle iholle laitteen antamien ohjeiden mukaan. Toisen henkilön tulee myös suorittaa paineluelvytystä autettavalle koko toimenpiteen ajan.

Laitteen käyttö

Kun elektrodit on asetettu iholle, tulee laitteelta käsky irrottaa kädet autettavasta. Laite käskee antamaan autettavalle iskun ja tällöin on viimeistään varmistettava, että kukaan ei ole kosketuksessa autettavan kanssa ennen iskupainikkeen painamista. Iskun jälkeen tulee välittömästi jatkaa elvytystä siihen saakka, kunnes ammattiapu saapuu paikalle. Jos autettava kuitenkin virkoaa iskujen seurauksena, ei elvytystä tule enää jatkaa. Autettava tulee myös pitää mahdollisimman liikkumattomana, jotta hänelle ei aiheudu enempää vammoja.

Rauhallisuus on valttia

Tärkeintä on pysyä kyseisessä tilanteessa mahdollisimman rauhallisena, mutta kuitenkin valppaana ja valmiina tekemään ohjeistuksen mukaisesti. Tulivatpa ohjeet sitten hätäkeskustyöntekijältä tai defibrillaattorilta. Jos itse ei elvytystä osaa suorittaa, tulisi tilanteeseen saada välittömästi paikalle osaava henkilö.